De voordelen van Digital Twins

Digital Twins zie je voornamelijk in de industriële sector, maar met de vervaging van grenzen in het tijdperk van Internet of Things (IoT), kunstmatige intelligentie en data-analyse duiken ze vaker op. Wat is Digital Twin-technologie precies en wat zijn de toepassingen?

In het kort komt een Digital Twin eigenlijk neer op een virtuele versie van een product of een installatie. Het is handig om een digitaal equivalent van een apparaat te hebben. Engineers die werken aan optimalisatie van producten en verhoging van efficiëntie kunnen zo’n virtuele kloon goed gebruiken. IoT-apparaten kunnen immers zeer complex zijn. Dan is het erg handig situaties zo levensecht mogelijk te kunnen nabootsen.

Feitelijk zijn de installaties in C.A.R.S ook eenvoudige Digital Twins. Binnen C.A.R.S helpt de virtuele versie om inzicht te krijgen in het proces dat gaande is.

Brede toepassingen

Toepassingen zijn mogelijk in allerlei sectoren, waaronder energie, transport, bouw en productie. De digitale tweelingbroertjes kunnen bijvoorbeeld helpen bij het onderhoud. Technici kunnen een uitgedachte oplossing eerst uitproberen op de virtuele versie. Daarna brengen ze de nieuwe onderhoudsmethode in de praktijk op de fysieke tweelingbroer.

Met C.A.R.S en aanvullende data-analyse kun je Digital Twins inzetten om de uitrol van het IoT te optimaliseren. Door de informatie uit de sensoren te combineren met de Digital Twin kunnen engineers achterhalen wat de best mogelijke technische verbeteringen aan installaties zijn.

Vaardigheden verfijnen

Hoe beter een digitale versie het fysieke object kan nabootsen, hoe beter er efficiëntieslagen en andere voordelen mee te behalen zijn. Veel deskundigen denken dat deze technologie de productie fundamenteel verandert. Het maken van Digital Twins met zoveel data vereist wel aanvullende vaardigheden van de engineers, zoals expertise in machine learning, kunstmatige intelligentie en andere datawetenschappen.

Opkomst Digital Twin

De term Digital Twin is ontstaan in 2016 toen onderzoeksbureau Gartner er aandacht aan schonk in diens top-10 van technologietrends voor 2017. Het bureau voorspelde dat binnen drie tot vijf jaar miljarden objecten een digitale tweelingbroer zouden hebben; een dynamisch softwaremodel van een fysiek apparaat of systeem.

Met de groei van IoT-sensoren kunnen de data uit de fysieke wereld aan de virtuele modellen worden toegevoegd. Zo krijg je inzicht in hoe een apparaat in de praktijk zal reageren op omgevingsfactoren. Ook hierdoor groeit de interesse voor Digital Twins. Met een model dat naadloos is aangesloten op het IoT kunnen leveranciers direct inspelen op veranderingen, het gebruik verbeteren en waarde toevoegen.