Geavanceerd het vuilste grondwater reinigen

,,De meest geavanceerde ozoninstallatie met het intelligente informatie- en besturingssysteem C.A.R.S is in ons bezit, namelijk de ISCO3.07”, vertelt Sander Peters, operator bij ISCO3, vol trots. Met deze unit produceert ISCO3, dochteronderneming NTP, op een geavanceerde manier ozon in het meest verontreinigde grondwater. ,,Het unieke aan deze installatie is dat we ozon produceren die wij gelijktijdig met perslucht en waterstofperoxide in speciale filters injecteren. Door deze componenten te injecteren, ontstaat er een chemische reactie in het grondwater waardoor de verontreiniging afbreekt.”

Veilig afvalwatervervoer onder het Noordzeekanaal

De ISCO3.07 is ingezet voor een grondwatersanering op de voormalige van Wijk en Boerma terrein in Tynaarlo. Op deze locatie is door vroegere activiteiten van een galvanische bedrijf een grondwaterverontreiniging ontstaan met vluchtige gechloreerde koolwaterstoffen (VOCL). De installatie brengt via tal van leidingen ozon naar de 60 filters, waarna het in de bodem geïnjecteerd wordt en het een reactie zal aangaan met de aanwezige verontreiniging. Dit proces gaat 24/7 gefaseerd door. Niveaus, concentraties, hoeveelheden: allerlei noodzakelijke informatie die de unit middels sensoren meet. Het informatie- en besturingssysteem C.A.R.S verzamelt deze informatie en brengt het in kaart.

Realtime wereldwijd meekijkenProcesvisualisatie ISCO3 - YP Your Partner

Operators kunnen op touchscreen in de unit en op afstand met een smartphone direct meekijken en handelen door C.A.R.S. ,,VOCL’s worden door middel van chemische oxidatie afgebroken. Door gebruik te maken van C.A.R.S kan de operator realtime wereldwijd meekijken op zijn tablet of telefoon en waar nodig ook aanpassingen doorvoeren in de kritische processen. Deze directe inzicht en invloed is uitermate belangrijk aangezien de installaties onbemand zijn en daarvoor geheel geautomatiseerd”, zegt Peters.

Alarmering

C.A.R.S bewaakt het gehele proces en geeft meldingen of alarmen indien er niet wordt voldaan aan bepaalde eisen. ,,Middels een logboek houdt C.A.R.S alle metingen bij die door operators en projectleiders gebruikt worden voor de controle van het functioneren van de unit. Zo zien we snel zien of er iets mis is of dat er bestellingen gedaan dienen te worden. De geavanceerde ozoninstallatie ISCO3.07 zorgt dan ook voor goede nachtrust voor ons en onze klanten!”