
Gemeente Utrecht monitort grondwater en overstorten
Om grondwater én overstorten naar het oppervlaktewater te meten, hebben wij de loggers van het primaire grondwatermeetnet en vijf overstortlocaties vervangen door H2O loggers van Tauw. Deze gegevens ontvangen wij via het softwareplatform C.A.R.S. “Dit zorgt ervoor dat wij vroegtijdig kunnen acteren op overstorten en eventuele grondwateroverlast”, legt Janneke van den Tillaart, medewerker Water en Riolering bij gemeente Utrechtse Heuvelrug, uit.
Voorkomen van overstorten
Regen- en afvalwater wordt via het rioolstelsel afgevoerd naar een rioolzuiveringsinstallatie. Echter kan bij hevige regenval de capaciteit van het rioleringsnetwerk ontoereikend zijn. Vanuit overstortvoorzieningen stroomt dan een deel van het afvalwater, verdund met regenwater, weg naar het oppervlaktewater. Ondanks de sterke verdunning zijn deze overstorten niet wenselijk. ,,Wij meten de overstorten enerzijds om de theorie aan de praktijk te toetsen. Anderzijds meten wij overstorten als alarmmiddel, zodat wij vroegtijdig actie kunnen ondernemen. Al deze metingen registeren wij in C.A.R.S. Dit systeem helpt ons bij het beheren, analyseren en rapporteren van de overstortmetingen, zodat wij deze gegevens eenvoudig kunnen ontsluiten richting waterschappen,” zegt Van den Tillaart.
Advisering op basis van grondwatermonitoring
Voor gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft het monitoren van grondwatergegevens verschillende doeleinden, maar wat centraal staat, is het voorkomen van grondwateroverlast. ,,Naast overstortmonitoring registreren wij het grondwater via C.A.R.S om bij toekomstige bouwplannen te adviseren of onze burgers en projectontwikkelaars rekening moeten houden met het grondwater. Voor een gemeente als ons klinkt dit gek, maar onderaan de heuvelrug liggen flanken waar het grondwater hoger staat. Ook met oog op klimaat en onze wens om hemelwaterafvoer van gebouwen af te koppelen van het riool, is het goed om het grondwater te monitoren.”
Dweil op heterdaad betrapt!
De dweil op heterdaad betrapt! Door goed werkende sensoren en autonome data-analyse van C.A.R.S worden onvoorziene kosten voorkomen.
Steun door EU en SNN voor Innovatie en R&D bij YP
Steun door Europese Unie en SNN erg belangrijk voor Innovatie en research and development projecten bij YP.
Podcast: Remote Sensing en Big Data
De podcast gaat over de ontwikkelingen en kansen die gepaard gaan met het veilig verzamelen en het slim gebruiken van data.