IoT Canvas

Ontwerp of controleer uw eigen IoT toepassing aan de hand van het IoT Canvas. Alle aspecten van sensor tot actie komen hierin aan de orde.

Heb je een idee van wat je wilt met IoT? Dan is het nu tijd om je eigen toepassing te ontwerpen.

Een IoT-systeem bestaat altijd uit vijf hoofdelementen:
1. Sensoren die iets meten, doorgeven en wellicht de data verzamelen,
2. Connectivity om de meetgegevens veilig van de sensor naar een centrale database te brengen,
3. Collectie en normalisatie in een centrale database,
4. Analyse waarin de data verwerkt wordt tot informatie voor de verschillende kanalen en
5. Actie laag waarin systemen of mensen de juiste aanwijzingen krijgen voor de toepassing.

Aan de slag met je IoT toepassing

Gebruik hiervoor eventueel het IoT canvas. Print het canvas op A3 of groter en begin met schetsen,
maak aantekeningen of plak post-its met alle relevante aspecten van je eigen IoT toepassing.

1. Sensor

Welke data?

Om te beginnen moet je weten welke data je nodig hebt. Je kunt zelf gaan meten, maar je kunt ook externe data gebruiken. Wat ga je zelf meten en hoe ga je dat doen? Je kunt oneindig veel parameters meten met slimme sensoren. Denk aan: locatie, verplaatsing, beweging, geluidsfrequentie, temperatuur, druk, vochtigheid, elektrisch spanningsniveau, camerabeelden, kleur en chemische samenstelling. Kijk welke sensoren er al zijn en vergeet de smartphone niet. Deze kan voor heel veel metingen als sensor dienen. Buiten de data van je eigen bronnen en sensoren, kun je data verzamelen van externe bronnen. Welke parameters heb je nodig voor jouw doel?

2. Connectivity

Welke verbinding?

Hoe verloopt de communicatie van de sensoren met het internet? Gaat dat via wifi, bluetooth of een andere verbinding? Wordt de communicatie gecodeerd? Hoe wil je de verbinding beveiligen? Is een sensor in jouw product haalbaar? Is de internetverbinding een probleem?

Door de interne en de externe bronnen te koppelen en de data te analyseren, krijg je antwoorden op de vragen die je beantwoord wilt hebben. Zo verrijk je de data tot waardevolle informatie en inzichten.

3. Collectie

Waar en hoe bewaar je de data?

De collectie van je data is het centrale orgaan van je IoT applicatie. Keuzes die je hierin maakt kom je gedurende de hele levenscyclus van je IoT applicatie tegen. Zorg er voor dat de architectuur die je hier kiest generiek en toekomstbestendig is. Je IoT toepassing moet meer dan 10 jaar meegaan. In die tijd verandert er veel qua sensoren en netwerktechnologie. Hoe ga je data uniformeren? Heb je te maken met verschillende tijdzones? Heb je veel sensoren met weinig data of weinig sensoren met heel veel data? Zijn er veilige en robuuste mogelijkheden om databronnen te koppelen?

4. Analyse

Hoe maak je informatie van de data?

Dit deel van je IoT applicatie kan complex zijn: soms vind je relaties tussen data die geen betekenis hebben. Gezond verstand is een belangrijk kompas. Als de data verzameld en op orde is, kun je beginnen met analyseren. Tip: begin klein en maak kleine stappen. Neem bijvoorbeeld eerst één set eigen data. Verken daarna ook eens of je een interne en externe bron kunt koppelen. Dit geeft vaak verrassende resultaten en nieuw inzicht. De eerste analyse leidt tot een idee waarmee je waarde kunt creëren met data.

5. Actie

Wel of niet automatiseren?

Zorg je dat de mens zelf kan besluiten het apparaat of systeem op afstand te bedienen? Of ga je dat automatiseren? In dat laatste geval nemen het apparaat of systeem autonoom beslissingen en voeren ze autonoom acties uit. En hoe leg je nu de verbinding tussen de inzichten en de mens? De communicatie verloopt via het product, bijvoorbeeld via een knipperend ledlampje, een geluidssignaal of een geïntegreerd (aanraak)scherm. Je kunt ook op afstand communiceren via een smartphone, tablet of smartwatch of bijvoorbeeld het dashboard van een meldkamer. Je kunt deze ‘user interface’ heel eenvoudig opzetten of juist met de nieuwste interactieve mogelijkheden optuigen, zoals augmented reality of virtual reality. Daarmee krijg je nieuwe interacties die de beleving van de gebruiker verbeteren.

Uw producten concurrerender met C.A.R.S