Internet of Things, wat is het en wat kunnen we er mee? 

Net als mensen zijn ook steeds meer ‘dingen’ online. Machines, producten, apparaten en systemen ‘praten’ digitaal met elkaar (M2M) en met de mens. Het zijn dan ook smart things. Dankzij sensoren krijgen ze ‘zintuigen’ die waardevolle informatie verzamelen. Via internet en draadloze verbindingen wisselen ze de data uit (telematics).  

Zelf bedient u vast al apparaten op afstand met smartphone, smartwatch of tablet. Zo is het Internet of Things ontstaan. IoT groeit hard. Anno 2020 zijn er zeker 20 miljard ‘dingen’ aangesloten. Er zijn dus al veel meer ‘dingen’ dan mensen online. Van huishoudelijke apparaten als koelkasten, waterkokers en wasmachines tot speelgoed, tandenborstels, auto’s, winkelwagentjes, straatlantaarns, smartclocks en fitness-banden. 

IoT heeft een grote invloed op onder meer het bedrijfsleven, het onderwijs, de gezondheidszorg en de overheid. Bij YP Your Partner is het onze core business. Onze applicatie C.A.R.S monitort, controleert en stuurt bij. Het Internet of Things is in onze bedrijfsvoering en serviceverlening zo essentieel dat wij er dit jaar hier maandelijks aandacht aan zullen besteden. 

De mogelijkhedenvan IoT 

De analyse van de grote hoeveelheid data (Big Data) die de apparaten opleveren, biedt kansen aan bedrijven in alle sectoren. IoT kan bijvoorbeeld bestaande activiteiten en processen optimaliseren. Zo kunt u het onderhoud van machines beter plannen.  

‘Slimme’ machineonderdelen laten zelf weten dat ze aan vervanging toe zijn. Als u dat wilt, bestellen ze ook nog de reserveonderdelen of een compleet nieuw apparaat. hoeft dus niet meer te wachten tot een apparaat ermee ophoudt of tot een hele productielijn stil komt te staat. Dat heet voorspellend onderhoud oftewel predictive maintenance. 

Nieuwe verdienmodellen 

Er ontstaan ook mogelijkheden voor nieuwe productfuncties, (digitale) diensten en nieuwe verdienmodellen. En dankzij IoT heeft u een direct en continu contact met de klant. Een mooie kans om de relatie verder te verbeteren!  

Als ‘uw partner’ in de machine- en apparatenbouw kunnen wij u er veel meer over vertellen. De komende periode houden wij u via de Kennisbank op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van IoT en innovatie. Houdt daarom deze webpagina goed in de gaten. 

Gebruik van het IoT Canvas

Het IoT Canvas is downloadbaar. Downloaden kan via deze pagina. Vul uw gegevens in en wij sturen het IoT Canvas naar u toe per e-mail. Mocht u hulp willen of nodig hebben bij het invullen van het IoT Canvas, dan houden wij ons van harte aanbevolen.