Duurzaam tanken bij de boer

Op het melkveeproefbedrijf KTC de Marke in Hengelo is de eerste biogasopwerkingsinstallatie ‘Bio-Up’ met het intelligente informatie- en besturingssysteem C.A.R.S geplaatst.

“Met de Bio-Up hebben we gerealiseerd dat 200 auto’s per jaar 10.000 kilometer duurzaam kunnen rijden en daarmee is het project een groot succes!”, vertelt Geurt Aalderink, directeur Greenmac BV. De biogasopwerkingsinstallatie is tot stand gekomen met de partners Greenmac BV, CCS BV, Wageningen UR en YP Your Partner BV. De Bio-Up zet per jaar 3.100 kuub mest om in groen gas (biomethaangas). “Het groene gas wordt aangesloten op het netwerk en kan daardoor ingezet worden om thuis te koken en het huis te verwarmen. Daarnaast kan het ook ingezet worden voor voertuigbrandstof”, vertelt Aalderink.

24/7 werkende installatie

Door middel van C.A.R.S kunnen de betrokken partijen alle kwaliteit- en systeemvariabelen uit één systeem inlezen. Volgens Geurt: “Met het C.A.R.S systeem kunnen we realiseren dat we continu, 24 uur per dag, een werkende installatie hebben waar mogelijk bij storingen ingegrepen en bijgestuurd kan worden. Daarnaast voorzien we de netwerkbeheerder van de noodzakelijke gegevens omtrent de kwaliteit van het gas.”

Op afstand bestuurbaar

De operator kan de in- en uitgaande stromen en verdere procesvariabelen op afstand bedienen.  “Dankzij het C.A.R.S systeem is de Bio-Up volledig geautomatiseerd en op afstand bestuurbaar en daardoor heb ik er weinig werk aan”, zegt André Kemperman, operator Bio-Up.

Bekijk het succesvolle project op: https://youtu.be/tsYxtr-Iosg