Nog even geduld….

01-05-2018

2018 biedt (nog) geen schaatstocht van bijna 200 kilometer op natuurijs, maar wel een nieuwe Elfstedentocht door sprankelend water van fonteinen: 11Fountains in Friesland. 18 mei a.s. is het zover en worden de elf fonteinen in alle elf steden geopend. Het bouwen van de zes fonteinen in gemeente Súdwest-Fryslân is al in volle gang. Maar hoe monitort en bedient de gemeente al deze grootse internationale kunstprojecten? Met het meertalig informatie- en besturingssysteem C.A.R.S van YP Your Partner.

Nog even geduld….

11Fountains vormt samen nieuw cultureel erfgoed en is een niet te missen bestemming voor nationale en internationale bezoekers. De fonteinen zijn ontworpen door internationale topkunstenaars uit elf verschillende landen voor CH2018. Leeuwarden-Fryslân 2018 noemt 11Fountains dan ook het grootste internationale kunstproject van Leeuwarden-Fryslân die dient als centrale ontmoetingsplek voor bewoners en toeristen.

Achter de schermen

C.A.R.S systeem voor fonteinen - gemeentenIn opdracht van gemeente Súdwest-Fryslân worden de zes fonteinen gemonitord en bediend met het informatie- en besturingssysteem C.A.R.S van YP Your Partner. Aangezien de gemeente ook gemalen monitort met C.A.R.S heeft de gemeente één overkoepelend systeem die zorgt voor een goed verloop van fontein-, oppervlakte- en rioolwater. C.A.R.S registreert alle processen die in, uit en via de fonteinen verlopen, bijvoorbeeld van verlichting en het aanpassen van de schakeltijden van het fontein op afstand. Ook alarmeert het systeem direct als de fontein in storing staat en meldt hierbij de oorzaak. De monteurs van de installaties krijgen volledig inzicht in het functioneren van de fonteinen en kunnen direct bijsturen. Zo blijven de fonteinen een sprankelende, centrale ontmoetingsplek voor bewoners en toeristen.

Verbonden door water

De zes fonteinen hebben een unieke betekenis die de steden in gemeente Súdwest-Fryslân symboliseert. In Stavoren draaide het vroeger allemaal om visserij. Daarom komt daar ‘De vis van Stavoren’. IJlst is geleidelijk ontstaan vanuit het water waarbij de stinzenplanten een belangrijke rol hadden. Dit wordt gesymboliseerd met de ‘De bloemen van IJlst’. Het mysterieuze, wonderlijke en prachtige Bolsward wordt uitgebeeld met ‘De vleermuis van Bolsward’, Hindeloopen met ‘De wapen van Hindeloopen, ‘De Leeuwen van Workum’ gaan sproeien als trotse spreekstalmeesters en ‘De Hoorn van Sneek’ laat je nadenken over de betekenis van het leven. De zes steden verbonden door water hebben zo elk hun fontein met betekenis.