Duurzaam tanken bij de boer

Duurzaam tanken mede mogelijk gemaakt door C.A.R.S

Duurzaam tanken nu ook onderdeel van ons intelligente informatie -en besturingssysteem C.A.R.S. Op het melkveeproefbedrijf KTC de Marke in Hengelo is de eerste biogas-opwekkingsinstallatie ‘Bio-Up’ geplaatst. C.A.R.S monitort en beheert de processen van deze installatie en alarmeert bij ingegeven parameters. Geurt Aalderink – directeur Greenmac BV – over ons project: “Met de Bio-UP hebben we gerealiseerd dat tweehonderd auto’s per jaar tienduizend kilometer duurzaam kunnen rijden. Daarmee is het project samen met YP Your Partner een groot succes!”.

Groen gas; thuis, op het werk en ook duurzaam tanken voor auto’s en vliegtuigen

De biogasopwerkingsinstallatie is tot stand gekomen met de partners Greenmac BV, CCS BV, Wageningen UR en YP Your Partner BV. De Bio-Up zet per jaar 3.100 kuub mest om in groen gas (biomethaangas). “Het groene gas wordt aangesloten op het netwerk en kan daardoor ingezet worden om thuis te koken en het huis te verwarmen. Daarnaast kan het ook ingezet worden voor voertuigbrandstof”, vertelt Aalderink.

24/7 werkende installatie

Door middel van C.A.R.S kunnen de betrokken partijen alle kwaliteit- en systeemvariabelen uit één systeem inlezen. Volgens Geurt: “Met het C.A.R.S systeem kunnen we realiseren dat we continu, 24 uur per dag, een werkende installatie hebben waar mogelijk bij storingen ingegrepen en bijgestuurd kan worden. Daarnaast voorzien we de netwerkbeheerder van de noodzakelijke gegevens omtrent de kwaliteit van het gas.”

Op afstand bestuurbaar

De operator kan de in- en uitgaande stromen en verdere procesvariabelen op afstand bedienen.  “Dankzij het C.A.R.S systeem is de Bio-Up volledig geautomatiseerd, op afstand bestuurbaar en daardoor heb ik er weinig werk aan”, zegt André Kemperman, operator bij Bio-Up.